Wednesday, 08.02.2023, 01:21 Добре дошли Guest | RSS
Професионална гимназия по транспорт
"Проф. Цветан Лазаров"
Сайт меню
Нашата анкета
Защо ходиш на училище?
Total of answers: 504
Статистики

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Вход във форума

гр. Римини - Италия 2019 г.


Проект "Европа на две колела"

За 5-та поредна година ПГТ- Плевен реализира проект финансиран по програма „Еразъм+“, 2014-2020; КД1 „Образователна мобилност на граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“. В проекта "Европа на две колела", ПГ по транспорт "Проф.Цветан Лазаров"- Плевен, България е изпращаща организация, а Sistema Turismo Римини, Италия е приемащ партньор. Проектното предложение с № 2019-1-BG01-KA102-061626 предвижда изпълнението на три мобилности с участието на 26 ученици и на 10 учители. Цел на проекта е придобиване на компетентности от учениците в областта на диагностиката, ремонта и обслужването на мотоциклети и мотопеди и подобряване на чуждоезиковите компетентности на участниците, както и подкрепа на професионалното развитие на работещите в областта на образованието и обучението с цел стимулиране на иновациите и повишаване на качеството на преподаването и обучението в ПОО.
По Дейност А1 Обучаващи се от ПОО в компании „Мобилност на обучаеми с цел практика“
участниците са ученици от  Х,ХІ и ХІІ клас на ПГТ-град Плевен, специалности:
Автотранспортна техника, Автомобилна мехатроника, Електрообзавеждане на транспортна
техника, Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт. Първата група, състояща се от 13 ученици и  двама учители-ръководители ( инж. Христов и г-жа Мерджанова),  проведоха двуседмична производствена практика през периода 22 октомври – 4 ноември 2019 год. в гр. Римини, Италия. Регионът Емилия Романя и град Римини са световноизвестни като италианската „моторна долина“ – тук се намират центровете  за проектиране и производство  на мотопеди, мотоциклети и скутери ( Aprilia, Augusta, Bimota, Cagiva, Ducati, Gilera, Moto Guzzi, Piaggio и много други). Освен това в непосредствена близост са световноизвестните писти Мурано Адриатико (за MotoGP Гран-При Сан Марино) и Имола (за състезания от FIA – Формула 1). 
Младите техници бяха разпределени в 9 представителства и сервизни центрове за дву- и триколесни МПС. Ръководени от своите наставници, учениците се запознаха с организацията на работа в италианските фирми, надградиха знанията, придобити в училище, придобиха опит и умения в областта на мотоциклетите. Бъдещите механици усвоиха нови техники и технологии за диагностика, техническо обслужване, ремонт и създаване на дизайнерски „бижута“ в мотоциклетния бранш. Това са знания и умения, които в България няма къде и от кого да бъдат получени. 
Освен практиката в сервизните центрове за младежите бе предвидена и интересна културна програма. На 26 октомври  учениците посетиха Венеция, едно от най-прекрасните кътчета на Италия. Венеция е известен още като „Кралицата на Адриатика“, „Град на водата“, „Град на мостовете“ и „Град на светлината“. Градът и лагуната са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, защото градът е уникален както в архитектурата на сградите, така и в основите на града. Венеция е построена върху дървени подпори (пилони).
На 2 ноември учениците посетиха Сан Марино – най-старата република в Италия, основана  през 301 г. Тази малка държава е призната от Наполеонова Франция през 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес.В края на мобилността  г-жа Цветомира Георгиева, представител на партньорската организация Sistema Turismo, благодари на учениците за чудесното представяне и прекрасните отзиви от наставниците в приемащите сервизи. Любовта на младите хора към мотоциклетите и желанието за самоусъвършенстване направиха практиката успешен старт в бъдещата им кариера. Всички участниците получиха европейски сертификат EUROPASS, а придобитият професионален и социален опит ще увеличи шансовете на учениците за успешна реализация на европейския пазар на труда.

 

 

 

 

 

 

 

Търси
Календар
«  February 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Приятели на сайта
  •