Wednesday, 08.02.2023, 01:22 Добре дошли Guest | RSS
Професионална гимназия по транспорт
"Проф. Цветан Лазаров"
Сайт меню
Нашата анкета
Защо ходиш на училище?
Total of answers: 504
Статистики

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Вход във форума

гр. Копер - 2016 г.


Проект : № 2014-1-BG01-KA102-000692: „Европейският опит на сътрудничество между образование и бизнес - гаранция за устойчиво развитие“- поток 1, по  програма „Еразъм+“, Образователна мобилност за граждани (КД1),  на  Професионална гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров” – град Плевен в град  Копер,  Словения в периода 20.03-09.04.2016 год.

 

        На 20 март 2016 год. група от 20  ученици и двама учители/придружаващи лица от ПГ по транспорт „Проф. Цветан Лазаров” , участници в проекта  "Европейският опит на сътрудничество между образование и бизнес - гаранция за устойчиво развитие", ще отпътува за приемащата страна Словения. Това е втория поток ученици по двугодишния проект, финансиран от програма „Еразъм+“, Образователна мобилност за граждани (КД1), - Мобилност на обучаеми в системата на Професионалното образование и обучение.
Изпращаща организация e Професионална гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров” - град Плевен, Лългария, а приемащ партньор – RADIEL GROUP, d.o.o. , град Копер , Словения 
Целева група са 20  лица в ПОО (IVT); ученици от 10, 11 и 12 клас на ПГТ „Проф. Цветан Лазаров"-град Плевен; специалности: Автотранспортна техника, Автомобилна мехатроника и Електрообзавеждане на транспортна техника.
Конкретните нужди на  ползвателите са насочени към:
 - реализация на младите хора на пазара на труда след приключване на етап на образование по придобита от тях професия в област Транспорт и енергетика
- придобиване, доразвиване и усъвършенстване на съвременни  знания и умения на учениците в диагностиката и техническото обслужване на ДВГ, автомобили и ел. инсталации и системи; запознаване с актуалните европейски предписания за сигурност и екологични норми при експлоатацията на МПС за опазване здравето на човека и с грижа за околната среда, оценка на риска, здлавословни и безопасни условия на труд, европейски директиви и стандарти за качество, техническа  култура и умение за работа с клиенти.
- увеличаване на възможностите за мобилност сред младите хора с цел интеграция на пазара натруда – натрупване на опит в мултинационални компании и в чуждоезикова среда чрез засилено обучение в процеса на работа.
-уъвършенстване на чуждоезиковите умения с оглед използване на техническа литература и информация от глобалната мрежа.
Групата крайни ползватели,  ученици беше подбрана от комисия от учители на ПГ по транспорт – Плевен. В реална конкуренция, след написване на мотивационно писмо и заявление за участие в проекта възпитаниците на училището с нетърпение очакваха резултатите от селекцията. Като се взе предвид успеха, поведението и интересите на кандидатстващите ученици, както и мотивите им за участие в проекта , на видно място в училището бе изнесен списък на разширен състав на групата. След успешно приключване на предварителна педагогическа и професионална подготовка на участниците, в т.ч. и културна подготовка  20 от тях  получиха възможност да посетят приемащата страна Словения и да вземат участие в практиката.
По време на предварителната подготовка учениците проявиха високата мотивация и интерес към заниманията, желание за овладяване на  професионални умения за работа с диагностична техника: стендове за регулиране на геометрията на автомобила, измерване на вредни емисии, диагностика на електронни системи за пасивна и активна безопасност и т.н. в Учебен център ”Млад автомонтьор”  към ПГ  по транспорт – Плевен. Част от участниците  по проекта за първи път извършваха практически упражнения в реална работна среда.
В процеса на обучение на учениците се  даде възможност да работят в спокойна  и стимулираща атмосфера, изразяват собствено мнение и  работят  на екипен принцип. 
 
Културната и педагогическа подготовка протече през целия период на проектната дейност. По време на мобилността в Словения са предвидени посещения на исторически, природни и културни забележителности на страната домакин.
 
По време на мобилността в град Копер, Словения   практикантите ще могат да извършват своето обучение в мрежа от  сервизни  центрове  на водещи автомобилни производители.
Чрез участие в планираните практики и дейности в професионалните центрове/фирми ползвателите ще имат възможност :
- да се запознаят със структурата и работата в словенските компании, работна среда, логистика, работа с клиенти;
- да усъвършенстват и обогатят своя професионален опит чрез участие в реален работен цикъл и идентифицират диагностичната техника, разчитат и анализират показанията и вземат правилни решения; да спазват необходимата технологична последователност при демонтажно-монтажните дейности при ремонта и техническото обслужване; да разчитат технологичните схеми, технически чертежи и документация;
- да придобият опит и професионални компетенции за намаляване вредното влияние на автомобилите върху околната среда и отговорността на младите хора, като участници в европейския пазар на труда да са информирани и мотивирани за натрупване на нови знания, прилагане и опознаване на най-новите технологии и използването им при обслужването на автомобилите;
- да формират предприемаческо мислене и възможностите за прилагане на европейските практики  в България. 
- да разширят своите интеркултурни компетенции и езикови способности, както и спицифични езикови познания, свързани с терминологичното разнообразие в област " европейски предписания за сигурност и екологични стандарти при диагностика и обслужване на моторни превозни средства" 
- да изградят  европейско гражданско самосъзнание, основано на разбирането и признаването на човешките права и демократичните ценности, чрез насърчава толерантността и уважението към чуждите народи и култури, както и ново самочувствие като равноправни участници на пазара на труда. Това ще е от съществено значение при бъдещо интегриране в международни или мултинационални компании / за производство на автомобили, резервни части и компоненти/
Мобилността/практиката  е с продължителност 3 седмици и ще продължи до 09 април 2016 година. 
За целият период на практиката ползвателите ще усъвършенстстват езиковите си познания и специфични компетенции, ще имат възможност за работа в интеркултурна среда. 
Личният напредък на учениците ще бъде удостоверен със сертификати за придобити езикови и професионални умения  Europass - гарант за  по-голяма пригодност на пазара на труда и успешна бъдеща  реализация в интеркултурна многоезична среда.
Мобилността в Европейския съюз дава възможност за развитие на младите хора в личен и професионален план. 
Търси
Календар
«  February 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
Приятели на сайта
  •